- Netflix wil minder eigen films gaan maken en zegt dat het prioriteit geeft aan kwaliteit boven kwantiteit.
- De nieuwe strategie van de streamingdienst is sterker gericht op producties om abonnees te werven en vast te houden.
- Series met meerdere afleveringen voldoen beter aan die doelstelling.
- Lees ook: Netflix staat bekend om zijn competitieve HR-beleid: we spraken met drie ex-werknemers die in Amsterdam voor het bedrijf werkten, van wie twee werden ontslagen.
Vijf jaar geleden maakte Netflix een grote stap in de filmwereld. Er ging veel geld naar filmmakers, die ook veel artistieke vrijheid kregen.
Maar nu lijkt de streamingdienst terug te krabbelen wat betreft de eigen filmproducties. Neflix gaf tegenover het blad Variety aan dat het mediabedrijf van plan is dit jaar 25 tot 30 speelfilms te maken, terwijl het doel drie jaar geleden was om één film per week uit te brengen.
Het afschalen van de filmambities van Netflix is onderdeel van een algemene bezuinigingsronde bij de streamingdienst, die vorig jaar al 88 films minder uitbracht dan in 2022. Volgens sommige financiële analisten op Wall Street zou Netflix beter helemaal geen films kunnen produceren.
De opkomst van Netflix was zowel goed als slecht voor de filmindustrie
Toen Scott Stuber in 2017 bij Netflix kwam om leiding te geven aan de filmtak van het bedrijf, draaide het om kwantiteit. Netflix wilde een uitgebreide eigen filmbibliotheek opbouwen, in de wetenschap dat andere mediabedrijven uiteindelijk hun titels bij de streamingdienst zouden weghalen.
Stuber strooide met geld en gaf filmmakers artistieke vrijheid, waarbij hij sterke relaties opbouwde met toptalent als David Fincher. Volgens Ampere Analysis kondigde Netflix in 2021 maar liefst 232 eigen films aan.
De resultaten waren gemengd, zowel wat betreft de filmkritieken als de ontvangst door het publiek. Maar Netflix bouwde wel een naam op in de filmindustrie en won Oscars voor prestigieuze projecten als 'Roma' en 'Marriage Story'.
Stuber geeft nu toe dat het snelle productieschema niet altijd tot het beste werk heeft geleid en vertelde Variety dat zijn focus ligt op een meer weloverwogen productieproces. Hij noemde titels als 'Maestro' en 'May December' als representatief voor deze nieuwe aanpak. "Op dit moment proberen we niet een bepaald aantal filmreleases te halen. Het gaat nu om 'maken waar we in geloven'", vertelde hij aan Variety.
Velen in de filmwereld zijn het erover eens dat het tempo waarin Netflix geld uitgaf aan eigen filmproducties onhoudbaar was. "Vraag het aan een willekeurige studio; het is moeilijk om vijftig, of zelfs dertig kwaliteitsfilms te hebben", zegt Kevin Goetz, oprichter en CEO van Screen Engine/ASI, een mediaonderzoeks- en databedrijf dat samenwerkt met grote studio's en streamers.
Het aantal eigen films van Netflix begon in 2022 te dalen, vanaf de piek van 232 stuks in 2021. In 2023 werden er naar schatting 95 aangekondigd, mede omdat de stakingen van Hollywood-acteurs en schrijvers de situatie de situatie nog eens extra bemoeilijkten.
De verwachting is dat Netflix de komende tijd nog minder films gaat maken.
Netflix en andere streamers hebben namelijk steeds meer moeite om abonnees vast te houden. Daarom mikken de streamingdiensten op langlopende tv-series, die ervoor kunnen zorgen dat kijkers blijven terugkomen. Films kosten misschien minder om te maken, maar ze worden meestal maar één keer bekeken.
"De meeste streamingdiensten die eigen films maken, zullen je vertellen dat je er geen abonnees mee wint en je abonnees er niet mee behoudt", zegt Kasey Moore, die de site What's on Netflix beheert, tegen Business Insider.
Netflix en andere streamers zetten ook grote stappen met advertentiemodellen en daar passen series met meerdere afleveringen ook beter bij dan films.
Tv-series zijn meer geschikt voor advertenties dan voor films. Ze zorgen ook voor meer kijktijd dan films. Uit het recente engagementrapport van Netflix blijkt dat films slechts elf van de honderd meest gestreamde titels voor de eerste helft van 2023 uitmaakten, volgens een analyse van Puck News. Meer kijktijd betekent dat streamers meer advertenties aan kijkers kunnen laten zien.
Moet Netflix helemaal stoppen met films?
Sommige analisten zetten vraagtekens bij het vermogen van Netflix om films te maken die de status bereiken van series als 'Squid Game' en 'Stranger Things' (hetzelfde zou kunnen worden gezegd van films versus series op Amazon Prime Video en Apple TV+).
Maar misschien moet men anders naar films kijken, stelt media-onderzoeksburau LightShed Partners. "In de streamingwereld is engagement belangrijk. Speelfilms die direct op Netflix te bekijken zijn, zorgen voor een absurd niveau van engagement", schreven analisten van LightShed eerder in een rapport.